4K-monitor zonder VESA-mount mounten

Door Richh op woensdag 18 november 2015 21:15 - Reacties (13)
Categorie: Hardware, Views: 4.774

Inleiding

De Samsung U28D590D: een van de eerste betaalbare 4K-monitoren. Begin dit jaar heb ik er eentje gewonnen, en ik ben er nog altijd ontzettend blij mee. De hoge resolutie is prachtig en het scherm is lekker groot. En ondanks dat er een TN-paneel in zit, zijn de kleuren erg goed. Bovenal krijg je gewoon bijzonder veel pixels voor je centen.

Is de U28D590D dan helemaal geweldig? Nee, zeker niet. Na een jaar gebruik kan ik zeggen dat het gebruikte paneel het scherm zo goed maakt, maar de rest is eigenlijk ontzettend matig. Features als een USB-hub zijn afwezig, en bovenal is de bouwkwaliteit simpelweg slecht voor een scherm van zo'n ¤450. De metallic voet is stiekem van plastic, en zorgt dat het hele scherm wiebelt na een lichte aanraking (bijvoorbeeld na het aan/uitzetten) - iets waar mening budgetmonitor geen last van heeft. Bovendien is de monitor niet kantelbaar en is hij ook niet in hoogte verstelbaar.

De oplossing lijkt simpel: koop een monitorarm, en hang het scherm op! Dan is het snel genoeg afgelopen met het wiebelen, terwijl het scherm tevens kantelbaar en verstelbaar wordt. Bovendien heb je opeens een groot gedeelte van je bureau weer beschikbaar voor rotzooi werkruimte. En ik kan het weten, want mijn vorige scherm had ik ook gewoon opgehangen. Goed plan dus... totdat je er achter komt dat Samsung heeft besloten geen VESA-mount achterop de U28D590D te plaatsen.

Een beetje gek, zo moeten ze ook bij Samsung hebben gedacht. De opvolger van mijn monitor, de U28E590DS, beschikt namelijk wel gewoon over een VESA-mount. Ook heeft Samsung AMD's FreeSync toegevoegd aan de speclist, wat overigens een welkome toevoeging is voor gaming op 4K. Maar moet ik dan echt mijn monitor verkopen om vervolgens exact hetzelfde apparaat weer te kopen, voor enkel schroefgaten?

Nee, toen kwam de Tweaker in mij naar boven drijven :*) ik mod mijn VESA-mount er zelf wel aan vast!

Uitpakken

Daar staat tie dan. Tijd om een operatie te ondergaan.

https://static.tweakers.net/ext/f/oBYoOL0fhebhIhILPFd5uZ1M/full.jpg

En dat is makkelijker gezegd dan gedaan: Samsung heeft besloten om zo min mogelijk schroeven te gebruiken, zo lijkt het wel. Enkel op de achterkant, tussen de aansluitingen, is één schroefje te vinden. Deze wordt dan ook snel verwijderd...

https://static.tweakers.net/ext/f/uM7dqaSTryJobaibGYwkca2H/full.jpg

Maar dan? Het is niet echt zichtbaar, maar het plastic frame om het paneel heen, kan verwijderd worden. Dit frame zit rond het display 'geklikt'. Als je heel goed kijkt kan je zien waar de twee onderdelen van elkaar verwijderd kunnen worden.

Vooral het begin is lastig. Ik ben aan de bovenkant begonnen met plastic tools om een klein kiertje te maken. Wanneer je dit rustig en voorzichtig doet, zal het frame vanzelf los klikken. Vervolgens ben ik met een PCI-bracket langzaam naar de zijkanten gaan werken, om zoveel mogelijk plastic sluitingen van elkaar te verwijderen. Dit is vervolgens te herhalen aan de linker- en rechterkant.

https://static.tweakers.net/ext/f/tFJTPuhrx6IPA0BL5MDBVbTN/full.jpg

De hoeken zijn daarna pas los te krijgen, en vereisen opnieuw weer net iets meer kracht dan dat ik vertrouwde. Maar ook uiteindelijk zijn deze zonder beschadigingen los te krijgen, waarna we vanaf de bovenkant net precies in de plastic behuizing kunnen kijken.

https://static.tweakers.net/ext/f/PryY4Olz3ALPU0Kvfvh7Zchp/full.jpg

Aan de onderkant zit de boel echter nog vast. De twee hoeken zijn nu wel los te krijgen, maar er lijkt iets daadwerkelijk vast te zitten daar. Op goed geluk dan maar langzaam omhoog bewegen... krak. Hier had ik blijkbaar iets voorzichtiger moeten zijn, want vier bevestigingsclipjes midden onderin het frame zijn afgebroken. Overigens heeft dit later niet voor problemen gezorgd, dus zo erg is het niet.

De achterklep is nu volledig te verwijderen. Opvallend is dat het 4K-paneel op geen enkele manier vast zit: hij valt gewoon precies in het plastic frame, terwijl de achterklep er voor zorgt dat hij niet naar achter valt. Achterop het paneel zit de scalar verstopt, die de beeldsignalen van Displayport/HDMI vertalen naar het paneel toe. Ook dit onderdeel zit op geen enkele manier vast, maar 'haakt' net boven om het paneel heen. Het is dat de scalar middels allerlei flatcabels verbonden zit, anders had ik 'm er zo af kunnen pakken. Enkel dat ene schroefje in het begin hield dit onderdeel nog vast.
Ten slotte vinden we onderin de joystick waarmee de monitor te bedienen is. Opnieuw geldt dat dit onderdeel op geen enkele manier vast zit: het zwarte plastic om de joystick heen valt precies in het speciale gat in de achterklep. De powerled zit aan hetzelfde printplaatje verbonden.

https://static.tweakers.net/ext/f/SYTunYi5oGgvGjoAWpBqwnkF/full.jpg

Montage

Eindelijk is de achterklep volledig los. Blijkbaar heeft Samsung toch een hoop schroeven in deze monitor gestopt! In de achterklep zit een metalen 'backplate' waaraan de voet op dit moment gemonteerd is. Een perfecte plek om een VESA-mount op te bevestigen, dus!
Overigens is het opnieuw opvallend dat deze backplate verder nergens vast zit aan andere onderdelen van de monitor.

https://static.tweakers.net/ext/f/OxykrVKse7cPl0QfS3FiUxeG/full.jpg

Eerst haal ik het stukje metaal waarmee de voet bevestigd kan worden weg. Deze is straks immers niet meer nodig. Hiervoor moeten vijf schroeven losgedraaid worden.

https://static.tweakers.net/ext/f/GCRTjRcJpHLN7VCFHP7rBNuF/full.jpg

En dan... het lijkt er zelfs op dat de zwarte schroefjes in het midden, precies 100 mm spacing tussen elkaar hebben zitten. Zou ik enkel vier gaatjes in het plastic hoeven te boren? Nee, zo mooi mag het natuurlijk niet zijn. Er zit zo'n 105mm spacing tussen, waardoor een VESA-mount precies niet past.

Dit zorgt voor twee alternatieven: ofwel de mount niet precies in het midden maken, ofwel de mount ietsjes draaien, zodat ik niet te dicht op bestaande schroefgaten zit. Het laatste lijkt mij het verstandigste, ook al moet ik dan de onderste schroef missen.

VESA-mount erop leggen, drie stipjes zetten en drie gaatjes boren... Het valt allemaal hartstikke mee :)

https://static.tweakers.net/ext/f/f5ysloNfeuwHI1iBVPzWJQJK/full.jpg

Vervolgens moet de achterklep direct vastgemaakt worden op de monitorbeugel. Immers, als je scherm straks weer dicht zit, kan je niet bij het uiteinde van het moertje, waardoor hij mee zou kunnen draaien. Daarom is het belangrijk dat je dit nu al goed vast zet. Vergeet ook niet alle boor-restjes goed weg te halen.

https://static.tweakers.net/ext/f/m1SF292jTHOkrE4wTH7bGFHP/full.jpg

En... that's it! Vervolgens kan je de achterklep weer voorzichtig op het frame leggen, waar de rest van je hardware nog in ligt. Daarna kan je het plastic frame weer vastklikken om de achterklep heen, en het schroefje midden achterop weer vastzetten.

Resultaat

Het eindresultaat is een strakke, zwevende Samsung U28D590D, op een prettig werkbare hoogte.

https://static.tweakers.net/ext/f/RMkB8HSj8GYwxmEy65LN76aU/full.jpg

Conclusie? Ik had dit véél eerder moeten doen. Het boren van gaatjes in een goed werkend apparaat was voor mij iets wat me weerhield, maar achteraf viel het behoorlijk mee. Het heeft me een paar uurtjes gekost, maar dat was het meer dan waard.

Reacties


Door Tweakers user Xudonax, donderdag 19 november 2015 07:57

Nette oplossing zo :D Ik boor zelf ook liever geen gaten in iets dat werkt als ik het kan voorkomen, dus mijn schermen hebben vanuit de fabriek al een VESA mount. Wat voor arm gebruik je hier eigenlijk? Ik ben zelf op zoek naar een vervanging van mijn dual screen stand zodat ik mijn 21:9 scherm kan ophangen :)

Door Tweakers user Richh, donderdag 19 november 2015 08:23

Xudonax schreef op donderdag 19 november 2015 @ 07:57:
Nette oplossing zo :D Ik boor zelf ook liever geen gaten in iets dat werkt als ik het kan voorkomen, dus mijn schermen hebben vanuit de fabriek al een VESA mount. Wat voor arm gebruik je hier eigenlijk? Ik ben zelf op zoek naar een vervanging van mijn dual screen stand zodat ik mijn 21:9 scherm kan ophangen :)
Dat geldt ook voor mij, maar dit model had ik gewonnen. Ik had niet veel keuze :P

De mount zelf had ik al een tijdje, ik gebruikte m voor mijn vorige scherm. Het is een Dataflex Ecoline 213: https://azerty.nl/producten/product_detail/?ID=437163
In principe is die gemaakt voor schermen tot 24", maar hij kan mijn 28" monitor prima houden. Echter, mocht je van plan zijn om een 34" monitor te monteren, dan zou ik voor de zekerheid toch even verder kijken.

Door Tweakers user Blokker_1999, donderdag 19 november 2015 09:07

De diameters zijn meer een richtlijn, wat belangrijker is, is kijken naar het gewicht dat de arm kan dragen. Let wel dat grotere schermen op lichtere mounts vaak weer wat minder stabiel zijn (merk ik bij mijn TV ook op die ruim binnen de gewichtsmarge zit, maar eigenlijk enkele inches te groot is)

Door Tweakers user copywizard, donderdag 19 november 2015 10:19

leuke mod maar had je dit al gezien?

http://www.amazon.com/Ada...P-S24D590PL/dp/B00Z8WYDIU

samsung maakt altijd adapters waarmee je een monitor kan mounten via een vesa beugel.

het model dat jij aanhaalt word gewoon al geleverd met deze adapter :)

[Reactie gewijzigd op donderdag 19 november 2015 10:24]


Door Tweakers user Richh, donderdag 19 november 2015 10:33

copywizard schreef op donderdag 19 november 2015 @ 10:19:
leuke mod maar had je dit al gezien?

http://www.amazon.com/Ada...P-S24D590PL/dp/B00Z8WYDIU

samsung maakt altijd adapters waarmee je een monitor kan mounten via een vesa beugel.

het model dat jij aanhaalt word gewoon al geleverd met deze adapter :)
Jazeker! Amazon levert echter niet in Nederland. Hij staat ook op Ebay, maar inclusief verzenden was ik dan zo'n ¤50 kwijt... dan boor ik wel drie gaatjes :)

Door Tweakers user Xudonax, donderdag 19 november 2015 14:04

Richh schreef op donderdag 19 november 2015 @ 08:23:
[...]


Dat geldt ook voor mij, maar dit model had ik gewonnen. Ik had niet veel keuze :P

De mount zelf had ik al een tijdje, ik gebruikte m voor mijn vorige scherm. Het is een Dataflex Ecoline 213: https://azerty.nl/producten/product_detail/?ID=437163
In principe is die gemaakt voor schermen tot 24", maar hij kan mijn 28" monitor prima houden. Echter, mocht je van plan zijn om een 34" monitor te monteren, dan zou ik voor de zekerheid toch even verder kijken.
Qua gewicht zit ik nog niet aan de 7kg, dus dat moet wel lukken :) Ziet er een stuk bruikbaarder uit dan mijn oude dual screen stand. Dank je :D

Door Tweakers user mashell, donderdag 19 november 2015 18:43

Ze zijn er nog wel, de echte tweakers. Leuk om te lezen dit :)

Door Tweakers user Dreeke fixed, donderdag 19 november 2015 20:05

Je zou ook 2 zijdig tape kunnen gebruiken, hiermee heb ik rolgordijnen op het kozijn geplakt.
Je hebt tesa powerband, 100kg/m, daarmee kan je ook wel een monitor ophangen op een vesamount zonder te boren :)

Door Tweakers user Richh, donderdag 19 november 2015 22:47

Dreeke fixed schreef op donderdag 19 november 2015 @ 20:05:
Je zou ook 2 zijdig tape kunnen gebruiken
Ik wist niet eens dat er tape bestond wat zoveel gewicht kan dragen, haha :P zeer waarschijnlijk was het daar ook wel mee gelukt. Wellicht een goede tip voor de Tweaker die hetzelfde wil doen als wat ik heb gedaan, zonder gaten te boren :)

Door Tweakers user Arokh, vrijdag 20 november 2015 05:37

Dreeke fixed schreef op donderdag 19 november 2015 @ 20:05:
Je zou ook 2 zijdig tape kunnen gebruiken, hiermee heb ik rolgordijnen op het kozijn geplakt.
Je hebt tesa powerband, 100kg/m, daarmee kan je ook wel een monitor ophangen op een vesamount zonder te boren :)
Als je op de mount een vlak stuk hebt van 10x10 centimeter dan heb je 100 cm2 oppervlak.

De Tesa die jij aanhaalt kan 100kg/m2 halen op ideale oppervlakte en gewichtsverdeling. 1m2 is 10.000 cm2, dus bij 100 cm2 kan hij 1 kg aan.

Ik zou 50% marge nemen bij tape, dus om 7kg op te hangen heb je een vlak nodig van 35x40 centimeter. De mount moet je daarvoor dus behoorlijk aanpassen...


Leuke mod!

Door Tweakers user Refro, vrijdag 20 november 2015 08:11

Arokh schreef op vrijdag 20 november 2015 @ 05:37:
[...]


Als je op de mount een vlak stuk hebt van 10x10 centimeter dan heb je 100 cm2 oppervlak.

De Tesa die jij aanhaalt kan 100kg/m2 halen op ideale oppervlakte en gewichtsverdeling. 1m2 is 10.000 cm2, dus bij 100 cm2 kan hij 1 kg aan.

Ik zou 50% marge nemen bij tape, dus om 7kg op te hangen heb je een vlak nodig van 35x40 centimeter. De mount moet je daarvoor dus behoorlijk aanpassen...


Leuke mod!
Volgens mij klopt er niet veel van je berekening aangezien je uitgaat van 100kg/m2 en niet van 110kg/meter tape. Ik kan die van 100 meter niet vinden maar de variant van 50kg/meter tape is 19mm hoog.

Op een stuk van 10x10 cm kun je dus 50 cm van deze tape kwijt, dat zou een gewicht van 25 kg kunnen ondersteunen.

Zelf zou ik mijn geld toch op boutjes zetten.

BTW nette mod

Door Tweakers user melek-taus, vrijdag 20 november 2015 16:52

Ziet er goed uit, misschien moet ik dit ook eens doen. De voet schommelt namelijk flink.

Door Tweakers user Dreeke fixed, vrijdag 20 november 2015 22:14

Refro schreef op vrijdag 20 november 2015 @ 08:11:
[...]


Ik kan die van 100 meter niet vinden maar de variant van 50kg/meter tape is 19mm hoog.
Beide kan je bij de bouwmark kopen, ik heb deze tape van de Praxis. De rollen zijn precies hetzelfde.
Vroeger had je een crt van 25 kg, nu is een monitor <10 kg. Een TV van 32" is maar 7 kg :)

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.