4K-monitor zonder VESA-mount mounten

Door Richh op woensdag 18 november 2015 21:15 - Reacties (13)
Categorie: Hardware, Views: 5.253

Inleiding

De Samsung U28D590D: een van de eerste betaalbare 4K-monitoren. Begin dit jaar heb ik er eentje gewonnen, en ik ben er nog altijd ontzettend blij mee. De hoge resolutie is prachtig en het scherm is lekker groot. En ondanks dat er een TN-paneel in zit, zijn de kleuren erg goed. Bovenal krijg je gewoon bijzonder veel pixels voor je centen.

Is de U28D590D dan helemaal geweldig? Nee, zeker niet. Na een jaar gebruik kan ik zeggen dat het gebruikte paneel het scherm zo goed maakt, maar de rest is eigenlijk ontzettend matig. Features als een USB-hub zijn afwezig, en bovenal is de bouwkwaliteit simpelweg slecht voor een scherm van zo'n €450. De metallic voet is stiekem van plastic, en zorgt dat het hele scherm wiebelt na een lichte aanraking (bijvoorbeeld na het aan/uitzetten) - iets waar mening budgetmonitor geen last van heeft. Bovendien is de monitor niet kantelbaar en is hij ook niet in hoogte verstelbaar.

De oplossing lijkt simpel: koop een monitorarm, en hang het scherm op! Dan is het snel genoeg afgelopen met het wiebelen, terwijl het scherm tevens kantelbaar en verstelbaar wordt. Bovendien heb je opeens een groot gedeelte van je bureau weer beschikbaar voor rotzooi werkruimte. En ik kan het weten, want mijn vorige scherm had ik ook gewoon opgehangen. Goed plan dus... totdat je er achter komt dat Samsung heeft besloten geen VESA-mount achterop de U28D590D te plaatsen.

Een beetje gek, zo moeten ze ook bij Samsung hebben gedacht. De opvolger van mijn monitor, de U28E590DS, beschikt namelijk wel gewoon over een VESA-mount. Ook heeft Samsung AMD's FreeSync toegevoegd aan de speclist, wat overigens een welkome toevoeging is voor gaming op 4K. Maar moet ik dan echt mijn monitor verkopen om vervolgens exact hetzelfde apparaat weer te kopen, voor enkel schroefgaten?

Nee, toen kwam de Tweaker in mij naar boven drijven :*) ik mod mijn VESA-mount er zelf wel aan vast!

Lees verder »